Tisdag 29 oktober öppnar utlysningen Arbetslivets utmaningar 2025. Utlysningen ska bidra till ett hälsofrämjande arbetsliv och görs inom det tioåriga nationella programmet för arbetslivsforskning som Forte driver. Totalt avsätts 72 miljoner kr för åren 2025–2027.

Inriktning: Att åstadkomma ett hälsofrämjande arbetsliv

Forte har identifierat ett antal prioriterade utmaningar där behovet av kunskap är stort och där mer forskning behövs. Utmaningar, och strategier för hur utmaningarna kan mötas med forskning, beskrivs i arbetslivsprogrammets strategiska agenda.

Projektansökningarna i den här utlysningen ska bidra till utmaning 3: Att åstadkomma ett hälsofrämjande arbetsliv, och måste vara inriktade på en av följande strategier:

  • Skapa förutsättningar för att kunna arbeta hela yrkeslivet
  • Minska förekomsten av hot, våld och trakasserier i arbetslivet
  • Minska skadlig fysisk belastning och hälsovådlig kemisk exponering i arbetsmiljön
  • Minska de psykosociala riskerna i arbetsmiljön
  • Säkra en effektiv implementering av kunskap om arbetsmiljö

Den forskning som föreslås i ansökan ska ha en tydlig inriktning på metoder och insatser för att åstadkomma förändringar i arbetslivet, i linje med punkterna ovan. Forskning som saknar direkt tillämpning för att underlätta ett hållbart arbetsliv faller utanför denna utlysning. Detsamma gäller biomedicinsk forskning och klinisk medicinsk forskning.

Vi vill även se en tvär- och/eller flervetenskaplig ansats i ansökningarna och uppmuntrar till samverkan i forskningen för att öka forskningens relevans och möjligheterna för nyttiggörande.

Om bidraget

Bidragsform: Projektbidrag

Bidragslängd: Tre år

Beloppsnivå: För hela bidragsperioden (1 juli 2025–30 juni 2028) kan du maximalt ansöka om fem miljoner kronor för treåriga projekt. Observera att maxbeloppet inkluderar så kallade indirekta kostnader. Ansökningar som överskrider den specificerade gränsen kommer att avslås.

Behörighet: För att kunna söka bidrag i den här utlysningen måste du ha avlagt doktorsexamen senast det datum då utlysningen stänger. Att redan vara projektledare för ett Fortefinansierat projekt utgör inget hinder för att söka i denna utlysning.

Begränsningar: Samma person får endast skicka in en ansökan som huvudsökande.

Bemanning: För denna bidragsform kan du som huvudsökande bjuda in medverkande forskare till ansökan.

Tidplan

Utlysningen öppnar: 29 oktober 2024, klockan 10.00
Utlysningen stänger: 14 januari 2025, klockan 14.00
Beslut om finansiering: Styrelsebeslut i maj 2025
Beslut publiceras: Strax efter styrelsebeslutet
Projektstart: 1 juli 2025

Mer information om utlysningen och ansökan samt fullständiga villkor kommer att publiceras när utlysningen öppnar.